Om aktionsplanen

Om aktionsplanen

Aktionsplanen giver – på baggrund af den seneste forskning på området – en række råd og anbefalinger om forebyggelse og bekæmpelse af mobning til centrale aktører i og omkring dagtilbud, grundskole og ungdomsuddannelser. Forskningen peger på, at mobning er et gruppefænomen, som ikke udelukkende kan hægtes op på enkelte individer.

Aktionsplanen

Hver femte elev i folkeskolen har oplevet mobning. Vi ved, at mobning har alvorlige konsekvenser for det enkelte barn – resten af deres liv. Bare ét tilfælde af mobning er ét for meget. Derfor skal mobning forebygges og bekæmpes.

Sammen med Red Barnet, Børnerådet, Børns Vilkår og en bred kreds af interessenter og politikere har undervisningsministeren sat sig for at undersøge, hvordan man bedst bekæmper mobning, drillerier og ensomhed.

Det er der kommet en aktionsplan ud af. Planen indeholder en række råd og anbefalinger om forebyggelse og bekæmpelse af mobning til centrale aktører i og omkring dagtilbud, grundskole og ungdomsuddannelser.

Aktionsplanen skitserer desuden hovedtrækkene i den seneste forskning, der viser, at mobning er et gruppefænomen, som ikke udelukkende kan hægtes op på enkelte individer. Mobning handler om en utryg kultur blandt børn og unge.

Med planen i hånden og ikke mindst en fælles front mellem de centrale aktører, børneorganisationerne og de relevante foreninger og politikere håber vi, at vi sammen kan nærme os en mobbefri hverdag for børn og unge.

MĂĄl med aktionsplanen

Der findes i dag en række initiativer til at forebygge og bekæmpe mobning, men der har manglet et strategisk fokus gennem en fælles indsats.

 

Aktionsplanens mĂĄl er, at

 

  • Alle børn og unge har ret til at være en del af positive, faglige og sociale læringsfællesskaber – ingen skal opleve mobning.
  • Udbrede den nyeste viden om, at mobning er et gruppefænomen, og synliggøre værktøjer til at forebygge og bekæmpe mobning bĂĄde off- og online.
  • Engagere alle voksne omkring børn og unge samt kommunalforvaltninger, organisationer og stat til at tage et fælles ansvar for at forebygge og bekæmpe mobning.

 

MĂĄlgrupper

 

  • Børn og unge i dagtilbud, grundskole og pĂĄ ungdomsuddannelser.
  • De voksne omkring børn og unge samt kommunalforvaltninger, organisationer og stat.

Læs aktionsplanen

I aktionsplanen er der råd om, hvad man kan gøre for at forebygge og bekæmpe mobning i dagtilbud, skolen og på ungdomsuddannelserne. Du kan desuden læse om den seneste forskning inden for mobning. Se aktionsplanen.

Vi har samlet anbefalingerne til henholdsvis dagtilbud, grundskolen og ungdomsuddannelserne i korte versioner.

 

Se anbefalingerne til dagtilbud

Se anbefalingerne til grundskolen

Se anbefalingerne til ungdomsuddannelserne